Gildeproject tevens Repaircafé

Al zo’n 20  jaar exploiteert Stichting Cluster een Losser een Gildeproject. Centrale doelstelling van dit project vormt kennisoverdracht en dat krijgt in Losser gestalte in de vorm van een werkplaats, vrijwillige knoppenspecialisten, cursussen en workshops. Dit alles in en vanuit een goed geoutilleerde werkplaats aan de Vlasakker 51 in Losserevrijdag van 10.00 – 12.30 uur, met begeleiding van Stichting Cluster, volledig gerund door vrijwilligers.In de werkplaats van het Gilde kunnen bezoekers onder deskundige leiding gebruik maken van machines en gereedschappen. Het succes en het unieke karakter van het Gildeproject bewijzen zich al jaren er resulteerde in diverse nominaties en prijzen. 

Stichting Cluster is een dynamische organisatie en het Gildeproject is daar een prima afspiegeling van: altijd op zoek naar vernieuwing. Geattendeerd door publicaties over Repaircafés zocht Stichting Cluster contact met de landelijke organisatie en bracht een delegatie van het Gildeproject ter oriëntatie een bezoek aan het Repaircafé in Enschede.De conclusie was al gauw getrokken: dit willen we ook in Losser uitproberen. De beschikbaarheid van een eigen werkplaats is een pre en de doelstellingen sluiten naadloos aan op dit van Stichting Cluster en het Gildeproject. Het concept Repaircafé is in 2009 bedacht door de Amsterdamse journalist/publicist Martine Postma en Peter van Vliet uit Groningen. Zij kwamen op het idee om in het hele land laagdrempelige ontmoetingsplaatsen in te richten waar inwoners hun eigen kapotte spullen kunnen repareren, onder deskundige begeleiding (van ander inwoners). Op 2 maart 2010 werd de Stichting Repaircafé Nederland opgericht. Stichting Cluster heeft zich inmiddels bij deze organisatie aangesloten, conformeert zich aan haar werkwijze en kan op basis daarvan gebruik maken van allerlei voorbeeldmateriaal, p.r. materiaal, draaiboeken, etc.

Het Repaircafé stelt zich ten doel;

–          Repareren op een moderne manier terug te brengen in de samenleving

–          Reparatiekennis te behouden en te verspreiden

–          Sociale cohesie te bevorderen

Waarom een Repaircafé:

We kopen steeds meer spullen en gooien ook steeds meer weg. Zodra ze mankementen gaan vertonen – een stoel met een wiebelende poot, een cd-speler waarvan het klepje niet meer open wil, een loszittende stekker- gooien we ze weg en kopen een nieuw product.

De mogelijkheid om te repareren komt bij veel mensen niet meer op.

Kennis om te repareren is bij de vrijwilligers van het Gildeproject nog ruim voorhanden. Men beschikt over machines en gereedschappen en men wil in deze tijd van recessie en streven naar duurzaamheid graag een steentje bijdragen. En bovenal: repareren is leuk en vaak heel gemakkelijk.  Het Repaircafé in Losser zal met ingang van 4 oktober iedere vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur plaatsvinden in de werkplaats van het Gildeproject aan de Vlasakker 51 te Losser, tel. 06 38012665.

Hoe werkt het Repaircafé.

Iemand die iets te repareren heeft ondertekend bij binnenkomst de huisregels waarin duidelijk wordt gesteld dat alles in het Repaircafé op vrijwillige basis gebeurt en dat de organisatoren en reparateurs niet aansprakelijk zijn voor schade. Na ondertekening gaan de vrijwilligers, zoveel mogelijk samen met de bezoeker, aan de slag. Succes is niet verzekerd! Maar even wat ervaringsgegevens van het Repaircafé in Enschede: in een periode van zes weken trok men daar 130 bezoekers. Het merendeel van de reparaties betrof elektrische apparaten (85), waarvan er 49 gerepareerd konden worden. Het Repaircafé wordt gerund door een groep van vooralsnog zes vrijwilligers van het Gildeproject. Kosten: gebruikmaken van de diensten van het Repaircafé is in principe gratis. Dit met dien verstande dat materiaalkosten wel vergoed moeten worden en dat bezoekers gevraagd wordt een dotatie te doen in een fooienpot.

Print Friendly
Delen

    Powered by WordPress | Deze website is gemaakt door Stichting Cluster Webhosting